Usability optimalisatie, of in het Engels Usability Optimalisation, gaatover het verbeteren van de gebruikerservaring. U wilt uw website (of ander type software) zo gebruikersvriendelijk mogelijk maken. Dit betekent dat uw bezoekers gemakkelijk kunnen doen waarvoor ze naar uw website gekomen zijn. Als een bezoeker bijvoorbeeld op zoek is naar informatie, dan moet die informatie makkelijk op uw website te vinden zijn. Of als u een webshop heeft, dan moeten uw klanten makkelijk aanpassingen kunnen maken binnen hun winkelmandje, maar ook makkelijk de bestelling kunnen doen.

Usability optimalisatie gaat dus om het optimaliseren van de ervaring van de gebruiker. In veel gevallen is deze optimalisatie ook kwantificeerbaar. U kunt bijvoorbeeld kijken naar hoe lang een gemiddelde bezoeker op uw website aanwezig is. Maar ook kunt u kijken naar hoeveel ‘clicks’ (klikken van de muis) het kost om bijvoorbeeld een product aan te schaffen. Minder clicks staan over het algemeen gelijk aan een verbeterde gebruikerservaring.

Waarom is Usability Optimalisatie van belang voor mijn website?

Maar waarom zou u uw website gebruikersvriendelijker maken? Over het algemeen doet uw gebruikersvriendelijke website het beter in de zoekresultaten. Bezoekers blijven langer op uw website en zijn eerder geneigd om een aankoop te doen of om over te gaan tot een andere conversie zoals het inschrijven op een e-maillijst.

Daarnaast is uw website natuurlijk ook uw visitekaartje. Dus als een gebruiker het niet prettig vindt om uw website te bekijken, dan heeft dat ook een negatieve impact op hoe uw bedrijf wordt gezien door derden. Kortom, usability optimalisatie is ontzettend belangrijk, ongeacht uw branche of doelgroep.

Aan de slag met Usability Optimalisatie

Als wij uw website gebruikersvriendelijk maken, beginnen we met het analyseren van uw huidige interface. Hierbij kijken we ook naar uw product of dienst en de doelgroep. U kunt zich voorstellen dat de website van een advocatenkantoor op een andere manier aangepakt dient te worden dan de website van een manege. Op de basis van deze analyse geven we u advies hoe uw website verder geoptimaliseerd kan worden. Hierbij kunnen we dus ook kijken naar een aantal statistieken, om u zo te laten zien wat voor een effect de usability optimalisatie heeft. Op deze manier weet u zeker dat het beoogde resultaat wordt behaald.

Wanneer we een nieuwe op maat gemaakte website voor u maken, dan nemen we onze ervaring in usability optimalisatie natuurlijk gelijk mee. Hierdoor krijgt u in een keer een website die zeer gebruikersvriendelijk is.